Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit komt veel voor tijdens de zwangerschap en na de bevalling. 
Er is hierbij sprake van te veel speling op de bekkenring. De bekkenring wordt gevormd door een linker en een rechter bekkenhelft met daar tussenin geklemd het heiligbeen (achterzijde) en het schaambeen (voorzijde). Zij zorgen voor het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen.
Tijdens de zwangerschap "verslappen" de banden die deze botstukken met elkaar verbinden en bij elkaar houden als een soort elastiek.

Door de instabiliteit van de bekkenring kunnen pijnklachten rondom het bekken ontstaan, dit noemen we dan bekkeninstabiliteit.
Naast het verslappen van de banden zorgen ook verzwakte buikspieren, het gewicht van de baarmoeder en het kind en eventuele mechanische problemen tijdens de bevalling voor een verstoring van de stabiliteit van de bekkenring.

De klachten worden vaak beschreven als een houdingsafhankelijke pijn rond het bekken.
Dat de patiƫnten tijdens activiteiten weinig problemen aangeven, maar juist de volgende dag meer pijn hebben dan gebruikelijk, is kenmerkend voor bekkeninstabiliteit.

Heb je last van bekkeninstabiliteit dan kun je voor behandeling terecht in onze praktijk.
Tijdens de zwangerschap en de eerste 4 tot 6 weken na de bevalling zijn we terughoudend met spierversterkende en mobiliserende oefentherapie, we geven dan vooral uitleg over de pijn, de voor- en nadelen van rust en het gebruik van hulpmiddelen.
Tevens kunnen we kijken of jouw activiteitenniveau tijdens en na de zwangerschap niet te hoog ligt voor je klachten en kunnen we je helpen je activiteitenniveau aan te passen aan je mogelijkheden op dat moment.
Na de zwangerschap kunnen we je vervolgens helpen je activiteitenniveau weer op te bouwen en kan er weer begonnen worden met krachttraining van spieren die in staat zijn de bekkenring te stabiliseren.